tiistai 29. huhtikuuta 2014

Milloinkaan eivät eurooppalaiset ole olleet keskimäärin yhtä terveitä, vauraita ja oppineita kuin tänä päivänä. Euroopan unioni on ihmiskunnan toistaiseksi onnistunein rauhanhanke. Ikinä ei yhtä monen maan kesken ole voitu sopia yhtä monesta yhteiseloa helpottavasta hankkeesta.

EU:n tavoite oli lisätä keskinäistä kilpailua, jotta koko maanosa pärjäisi kilpailussa muun maailman kanssa. Mitä tapahtui? Jäsenvaltiot tekevät parhaansa mukaan myyräntyötä, jotta markkinatalous ei sen omalla kohdalla toteutuisi. Kotimarkkinoita suojellaan kilpailulta kepulikonstein.

Pankit, saksalaispankit etunenässä, ovat lainanneet holtittomasti rahaa Välimeren maiden kansalaisille. Kulutusjuhlan jälkeen Angela Merkel vaati Saksan luotottamia kansakuntia kiristämään vöitään. Pankit ja niiden johtajat pelastetaan, mutta velalliset jätetään oman onnensa nojaan.

Eurovirkamiehet muodostavat poliittisen eliitin, joka elää omassa todellisuudessaan. Herman Van Rompuy on maailmankuulu syystä, että häntä ei tunne kukaan. Jose Manuel Barroso tarjoaa kerta toisensa jälkeen ongelmien lääkkeeksi ”enemmän Eurooppaa”, kuin juopolle ryyppyä murheeseen. Surullisia hahmoja.

Eliitti on asemansa velkaa hallituksilleen. Siksi komission oligarkkinen demokratia hyväksyy kotiin päin vetämisen. Se sulkee silmänsä tilastojen väärentämiseltä. Yhteisesti sovittuja pelisääntöjä noudatetaan vain, jos niistä itse hyödytään. Saksa ja Ranska luistivat ensimmäisinä Maastrichtin sopimuksen vakausvaatimuksista.

Piru piileskelee yksityiskohdissa. Eurooppalainen lainvalmistelu ei erottele pieniä ja suuria asioita. Se ei viitsi pohtia paikallisia erityisoloja. Suomen sudet suojellaan Keski-Euroopan miljoonakaupungeissa. Läheisyysperiaate, jossa arkiset käytännön asiat jätetään jäsenmaille itselleen, on unohtunut.

Kansakunnat kuitenkin selviävät aina, tavalla tai toisella. Ei Eurooppa mihinkään häviä, eikä eurooppalainen elämänmeno. Neljä vapauttakin pysyvät. Eurooppa on kuitenkin yhteinen kotimme, vikoineen kaikkineen. Täällä kannattaa asua. Sen huomaa viimeistään kun käy muissa maanosissa.

    Lasse Lehtinen


0 kommenttia:

Lähetä kommentti